0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Boşanma kararı alan çiftlerin bu süreçten maddi ve manevi açıdan daha az zararlı çıkmalarının yöntemi anlaşmalı boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi ile açılacak bu davada sözlü veya yazılı olarak hazırlanan bir boşanma protokolünün hakim tarafından onaylanması ile gerçekleşen boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için boşanmanın bütün şartları üzerinde çiftlerin hem fikir olması gerekmektedir. Boşanma kararı alan çiftler başta çocukların velayeti, nafaka, tazminat, mal paylaşımı vs. gibi hususların tamamında ortak karar alarak anlaşmalı olarak boşanabilirler. Ancak bu hususların tek bir tanesinde dahi ortak karar alınmazsa yani eşlerden biri dahi bu protokole itiraz ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma davasının dilekçesini anlatmadan önce kanunda yazılı şartlardan bahsetmek istiyoruz. Medeni Kanun’da belirtildiği üzere boşanma davasının en önemli şartı evliliğin en az 1 yıldan beridir sürmüş olmasıdır. Evliliklerinin üzerinden 1 yıldan az zaman geçen çiftler anlaşmalı olarak boşanamazlar. Ayrıca çiftler anlaşmalı boşanma protokolü olarak bilinen ve yukarıda belirttiğimiz üzere boşanmanın ayrıntılarını gösterir bir evrak düzenlemek zorundadırlar. Bu protokol yazılı olarak düzenlenebileceği gibi duruşma anında sözlü olarak da hakime anlatılabilir. Ancak pratikte duruşma sürelerinin çok kısa olması nedeniyle hakimler protokolün yazılı olarak hazırlanmasını taraflardan talep etmektedirler.

Anlaşmalı boşanma davasının dilekçesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yazan şartlara göre hazırlanmalıdır. Taraflar önce dava açacakları mahkemeye hitaben bir dilekçe yazmalıdırlar. Burada davanın açılacağı ve anlaşmalı boşanma dilekçesi verilecek yer mahkemesi ile ilgili de bilgi vermek istiyoruz. Normal şartlarda boşanma davaları eşlerin son 6 ayda birlikte yaşadıkları yer mahkemesinde açılır. Genel yetki kuralı bu yöndedir. Ancak anlaşmalı boşanma davasında genel yetki kuralı zaruri değildir. Eşler herhangi bir yer mahkemesinde bu davayı açabilirler.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi hukuki anlamda sorunsuz bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. Dilekçesinin devamında davacının ismi ve adresi, davalının ismi ve adresi, dava konusu, dava ile ilgili genel açıklamalar, delilleri, hukuki dayanakları, talep ve son olarak da sonuç kısmı yazılarak tamamlanır. Ayrıca bu dilekçeye ek olarak bir boşanma protokolü de mahkemeye sunulmalıdır. Yukarıda anlattığımız üzere normal şartlarda protokolün yazılı hazırlanması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak pratikte gelişen nedenlerden dolayı hakimler yazılı bir protokolün varlığını aramaktadırlar. Protokol ile taraflar boşanmanın bütün ayrıntılarını hükme bağlamak zorundadırlar. Nafaka tutarı, tazminat miktarı, çocukların velayeti, çocuğu almayan taraf ile çocuk arasında kurulacak kişisel ilişkinin zamanları, mal paylaşımı, kadının sonrasında kullanacağı soyisim gibi hususların yer alması gerekmektedir.

Belirtmek istediğimiz başka bir hususta hakimin bu protokol üzerinde değişiklik yapma hakkının bulunmasıdır. Genellikle çocuğun menfaatini ilgilendiren konularda hakimler bir kısım değişikliklerin yapılmasını eşlerden isteyebilir. Bu değişikliklerin kabul edilmesi halinde hakim anlaşmalı olarak tarafların boşanmasına karar verir. Aksi halde hakim davayı reddeder veya çekişmeli boşanma olarak devam etmesine karar verir. Bu hususun öngörülmesinin sebebi müşterek çocuğun geleceğini ilgilendiren konuların anne ve babanın menfaatinin önünde tutulmasıdır.

5.00 avg. rating (75% score) - 3 votes

2 cevap

  1. Kamile Turhal dedi ki:

    Selam anlasmali bosanmada ne kadar nafaka alabiliriz?

    • Merhabalar;
      Anlaşmalı boşanma davası için belirlenen standart bir nafaka bulunmamaktadır. Eşler bulundukları maddi durum ölçüsünde bir nafaka talep edebilirler. Bu doğrultuda boşanmak istediğiniz eşin ile görüşüp nafaka olayını netleştirebilirsiniz. Zira adından da anlaşıldığı üzere anlaşmanız halinde ancak bu nafakaları alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


dört + = 9

Sorunuz mu var?