
Boşanma süreci kimi zaman taraflar açısından medeni bir ayrılık olmayabilmektedir. Taraflardan birisi, boşanmada mal paylaşımına konu olacak değerlerin, paylaşılmasını engelleme adına hamleler yapabilmektedir. Bu durum oldukça sık rastlanılan bir hadise olup, eşler açısından Boşanma Öncesi Mal Kaçırma boşanmaya konu olacak hakların gasp edilmesi anlamına gelecektir.
Boşanma sürecinde eşin mal kaçırması, tabi olunan mal rejimi içerisinde yer alan değerlerin, boşanma sonrası paylaşımının engellenmesi amacıyla yapılan bir eylemdir. Örneğin edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olan bir evlilikte, boşanma arifesinde eşin üzerindeki taşınmazı (ev, arsa, araba, dükkan…) 3. bir kişiye devretmesi, değerinin altında satması ya da satış göstermek suretiyle bu taşınmazı elden çıkarması davranışları, Boşanma Öncesi Mal Kaçırma olarak adlandırılır. Burada amaç boşanma gerçekleşirse, boşandığı eşin evlilik içerisinde edinilmiş mallardan pay almasının engellenmesidir. Son derece kötü niyetli bir yaklaşım olan bu tür davranışların önüne geçilebilmektedir. Bunun için öncelikle bireylerin hukuki haklarını bilmeleri ve bunu nasıl koruyacaklarına dair fikir sahibi olmaları gerekir.
Boşanma Öncesi Mal Kaçırma Nasıl Engellenir?
Kanun Boşanma Öncesi Mal Kaçırma davranışına dair, kendisinden mal kaçırılacak olan kişiye bir takım haklar tanımaktadır. Bunlardan en önemlisi, eşlerin birlikte ikamet ettikleri gayrimenkule “Aile Konutu Şerhi” konulmasıdır. Aile konutu şerhi kabaca, eşlerin aile konutu olarak kullandıkları yer üzerinde tarafların tasarruflarını kısıtlayan bir uygulamadır. Örneğin bir eve aile konutu şerhi konulması durumunda evin satışının yapılabilmesi ancak her iki eşin de onayıyla mümkün olabilmektedir. Bu şekilde boşanmada mal kaçırma davranışı için evin satışı mümkün olmamaktadır. Aile konutu şerhi hakkında ayrıntılı bilgi almak için “aile konutu şerhi nasıl konulur” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boşanmada mal kaçırma davranışının engellenmesi için aile konutu şerhi, satışın engellenmesine dair bir haktır. Mal kaçırmanın gerçekleşmesinden sonra ise, boşanma davası sürerken mal kaçıran eşin elinden çıkarmış olduğu değerlere ilişkin satışın iptali yapılabilmektedir. Mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içerisinde yapılan karşılıksız devirlerde bu devrin iptali yapılmaktadır. (örneğin: evin, arsanın, dükkanın, arabanın, kardeşin üzerine yapılması.. gibi)
Karşılıklı devirlerde ise yani satış yapılarak mal kaçırma eylemine girişildiğinde ise satılan malın değerinin hesaplanması varsa değerinin altında bir satış durumu, satışın iptalinin sağlanması söz konusu olmaktadır.
Boşanmada Mal Kaçırmaya Karşı Alınması Gereken Önlemler
Burada boşanma sürecindeki kişilerin, eşi tarafından mal kaçırma davranışı sergileneceğine dair endişeleri var ise, uzman bir boşanma avukatı ile iletişime geçmeleri ve boşanma sürecini bir avukat ile yürütmeleri önerilir. Bu süreçte yaşanabilecek olası hak kayıplarının önlenebilmesi ancak doğru şekilde hukuki süreci yürütmekle mümkün olacaktır. Boşanma Öncesi Mal Kaçırma ya da boşanma davası devam ederken mal kaçırma gibi durumlarda haklarınızı bilmeniz, maddi veya manevi zararlarınızı önlemeniz anlamına gelecektir.
Bir cevap
06.08.2015 tarihinde evlendim.eşimin üzerine tapu var tapudaki tarih 19.04.2016 ve eşimin kızlık soyadı üzerine.burda bir yanlışlık mı var yoksa eşim benden mal mı kaçırıyor?