4721 sayılı Türk Medeni Kanunu içerisinde boşanmada tazminat hakkı belirli koşullar dahilinde taraflara tanınan haklardan birisidir. Medeni Kanun’a göre boşanmada maddi veya manevi tazminat talep edilebileceği gibi her ikisi birden de boşanmada tazminat olarak karşı taraftan talep edilebilmektedir. Fakat boşanmada tazminat talebinin karşılanabilmesi için talep edilecek tazminata ilişkin şartların yerine getiriliyor olması gerekir. Örneğin boşanmada manevi tazminat talep edecek kişinin boşanmayı getiren konularda eşinden daha az kusura sahip olması ya da kusursuz olmasının yanı sıra boşanmayı getiren olayların kişilik haklarına saldırı niteli taşıması gerekir. Boşanmada maddi tazminatta ise yine eşinden daha az kusura sahip olan ya da kusursuz olan kişi talep edebilir. Boşanma nedeniyle maddi anlamda sekteye uğrayacak ve boşanma sonrası hayat standardında düşme yaşayacak olmalıdır.
Anlaşmalı Boşanmada Tazminat
Anlaşmalı boşanmalar boşanmanın tüm sonuçlarında eşlerin uzlaşma sağladıkları ve bu uzlaşmalarını yazılı bir protokol ile beyan ettikleri boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanmada tazminat diğer hukuki sonuçlar gibi protokol içerisinde yer almalıdır. Bu boşanma türünde eşler tazminat miktarına kendileri karar verirler ve hakim protokol içerisinde yer alan maddi ve manevi tazminat miktarına müdahalede bulunmaz. Eşler anlaşmalı boşanmalarda tazminat hususunda uzlaşmış ve tazminatın hangi şekilde ödeneceğini açıkça belirtmiş olmalıdır. Anlaşmalı boşanmalarda kusur aranmadığından taraf için tazminat alma şartı bulunmaz. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde eşlerin uzlaştıkları tazminat miktarını belirtmeleri gerekir.
Çekişmeli Boşanmada Tazminat
Çekişmeli boşanmalar anlaşmalı boşanmalardan farklı olarak boşanmayı getiren olayların ispatının gerekli olduğu boşanma türüdür. Bu boşanma türünde tarafların boşanmayı getiren olaylardaki rolleri tespit edilerek hangi eşin ne ölçüde kusurlu olduğu ortaya çıkarılır. Çekişmeli boşanmalarda kusur oranları, boşanmalarda tazminat alınıp alınamayacağının belirlenmesi açısından gereklidir. Gerek maddi gerekse de manevi tazminat için eşlerin boşanmayı getiren konulardaki kusurları saptanmalıdır.
Boşanmada Maddi Tazminat
Evliliğin yasal olarak sonlandırılması sürecinde açılacak boşanma davası içerisinde eşinden daha az kusura sahip ya da kusursuz olan kişi, maddi tazminat talep edebilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu maddi tazminat alınabilmesi için talep eden tarafın kusursuz ya da daha az kusurlu olması gerektiğine hükmetmiştir. Diğer yandan boşanma sonucu tazminat talep eden kişinin evliliğin sonlanması nedeniyle maddi bir kayba uğruyor olması gerekir. Örneğin ev işleri ile ilgilenen ev hanımları maddi bir kazançları olmadığı için tasarruf yapma imkanına sahip değildirler. Bu durumda boşanma onlar için maddi anlamda bir kaybı ifade edecektir. Veya evlilik ile birlikte mesleğini bırakan, çalışma hayatına evlilik nedeniyle son veren kişiler boşanma sonucunda maddi kayba da uğradıkları gerekçesiyle boşanmada tazminat talep edebilmektedirler.
Boşanmada Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?
Boşanma tazminatı talep edecek olan kişiler için maddi tazminat miktarı karşı tarafın ödeme gücü göz önünde bulundurularak talep edilmelidir. Maddi tazminat talep edilecek kişinin ödeme gücünü aşan bir tutarın talebi gerçekçi bir yaklaşım olmayacağı için hakim, talep edilen miktardan ziyade karşı tarafın ödeyebileceği bir tazminata hükmedecektir.
Boşanmada talep edilecek maddi tazminat miktarının düşük tutulması durumunda hakim karşı tarafın daha fazla ödeme gücüne sahip olduğu gerekçesiyle tazminat tutarını yukarı çekmez. O yüzden tazminat talep edilirken rasyonel davranmak gerekir.
Örnek: Boşanmada 750 bin TL maddi tazminat talep edilen kişinin 400 bin TL ödeme gücüne sahip olması durumunda hakim, ödeme gücünü göz önüne alarak talep edilenden daha düşük bir tazminata hükmeder. Fakat 750 bin TL talep edilen bir kişinin ödeme gücünün 1 milyon TL olması durumunda hakim talep edilenden daha yüksek bir tazminat tutarına hükmetmez.
Boşanmada Manevi Tazminat
Medeni Kanun hangi durumlarda manevi tazminat talep edilebileceğini belirlemiştir. Boşanmada manevi tazminat, dava sürecinin her aşamasında talep edilebileceği gibi boşanma davası sonra erdikten sonra 1 yıl içerisinde de talep edilebilir. Boşanmayı getiren olaylarda kişilik hakları saldırıya uğrayan kişi uğradığı zararın tazmini için manevi tazminat talep edebilmektedir. Kişilik haklarına saldırıdan kasıt bireyin saygınlığı, onuru… gibi haklarının saldırıya uğramasıdır. Burada da tıpkı maddi tazminatta olduğu gibi boşanmayı getiren olaylarda eşinden daha az kusura sahip ya da kusursuz olan taraf manevi tazminat alabilmektedir. Ağır kusura sahip eş karşı taraftan manevi tazminat talep edemez. Hakim boşanma davası sürecinde olayları tek tek ele alarak hangi eşin ne kadar kusura sahip olduğunu olaylar içerinde değerlendirir. Boşanmada manevi tazminat alınabilmesi için boşanmanın gerçekleşmiş olması gerekir.
Boşanırsam Tazminat Alabilir Miyim?
Boşanma davasında tazminat talep edecek kişilerin tazminat şartlarını yerine getirmeleri durumunda maddi veya manevi tazminat almaları mümkün olmakla birlikte her iki tazminat türünü de almaları mümkündür.
Boşanma Davasından Sonra Tazminat Alınabilir Mi?
Boşanmalarda tazminat, dava sürecinde talep edilebileceği gibi dava sona erdikten sonra 1 yıl içerisinde dava açarak da talep edilebilir. Ayrıca boşanma sürecinde ve sonrasında eşten tazminat talep edilebilmesinin yanı sıra, boşanmaya sebep olan 3. Kişilerden de tazminat talep edilebilir. Örneğin aldatma nedeniyle boşanmalarda aldatma fiilinin gerçekleştiği 3. Kişiden tazminat talep edilebilmesi mümkündür.
İlgili yazı: Aldatılan eş 3. Kişiye tazminat davası açabilir mi?
6 cevap
[…] Boşanmada Tazminat […]
Eşimden sürekli şiddet görüp darp raporu aldım.evliliğimiz dolayısıyla 2kez işimi bıraktım.ekonomik olarak dibe vurdum.psikolojik şiddetin en alasını gördüm.adam psikolojik sorunlara sahip sanırım.aürekli beni aldatıyorsun diyor başka bişey yok.10 aylık bir oğlumuz var.ilk olarak 30 günlük bebekken bizi sokağa attı.sekiz ay ne yediniz ne içtiniz arayıp sormadı bile.bu arada gelip beni babamın evinin önünde darp etti.şikayetçi oldum.süren bi davamız vardı.aylar sonra geldi.oğlumuz için birkez daha şans verdim.yeni çalışmaya başlamıştım.tekrar işten çıkardı.şikayetimi geri aldırdı.meğer herşey o şikayeti geri aldırmak içinmiş.tekrar dövmeye başladı.küfür hakaret diz boyu.soğuk havada bizi sokağa attı.kendisi oto alım satımı ile uğraşıyor.evli olduğumuz halde şubat 2017 de tüm araçları ve parasını kızkardeşinin üzerine geçirmiş.kendi üzerine hiçbirşey bırakmamış.şuan oturduğu ev bile kardeşi üzerine.adına fatura bile yok.tüm işlemleri vekaletname ile yürütüyor.bankadan dilediği şekilde para çekiyor ve aylık 10 bin lira harcaması var.havuzlu lüks sitede oturuyor.evlenmeden önce ben de kendi imkanlarımla bu şekilde yaşıyordum ama şu an ailemin yanında bir göz odada yaşıyorum ve beş kuruş param yok.malları kaçırdığına dair mesajı mevcut bende.nafaka ve tazminat vermemek için yaptığını söylüyor.ben de uğradığım psikolojik ekonomik ve fiziksel şiddet içim hem maddi hem de manevi tazminat istiyorum ama nafaka gibi bir yaptırımı olmadığı yönünde bir bilgiye ulaştım.hakim tazminata hükmetse bile üzerine kayıtlı hiçbir şey olmadığı için benim bu tazminatları tahsil etme imkanım yokmuş.yani yediğim dayak uğradığım hakaretler yanına kar kalıyor beyefendinin.bunların hepsini adam araştırmış zaten.aklım durdu resmen.nasıl bir yol izlemem gerekli?gerçekten zor durumdayım
Eylül 2016 tarihinde evlendim eşimin annesi babası yok bir kızkardeşi var bipolar hastası kayseride yaşıyor ben çalışıyorum eşim evlendik 3 ay sonra işten çıktı en ufak bir tartışmamızda sürekli kayseriye gidip kaçıyordu ben sürekli yalnızdım Eşimin kızkardeşi kayseride komşusuyla karakolluk oldu eşimde kızkardeşinin evini eşyalarla birlikte satıp bizimle yaşaması için istanbula getirdi benden karakolluk olduğunu ikiside gizlediler tartıştık neden kızın evini eşyalarla birlikte sattın diye sordum beni hamile hamile evden kovdu bu çocuk beni ilgilendirmiyor dedi sonra kızkardeşiyle burhaniyeye gitti şu an 8 aylık hamileyim hiç gelmedi ne arıyor ne de soruyor çocuğum doğduğu taktirde çocuğumu benden alabilir mi beni mağdur durumda bıraktı dava açtığım taktirde tazminat ve nafaka talep edebilirmiyim çocuğumun kavga gürültülü bir ortamda büyümesini istemiyorum
Merhabalar;
Konu hakkında tarafınıza bir e-mail gönderilmiştir.
Eşim benden 200.000 TL maddi, 300.000 TL de manevi tazminat istemiyle boşanma davası açtı. Yıllık net maaşım 36.000 TL olup önümüzdeki 5 yıl boyuncada yıllık 24.000 TL lik kredi ödemem mevcut. Böylr bir durumda mahkeme ne kadarlık bir tazminata hüküm verebilir?
Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Bu konuda desteğinize ihtiyacım var.
Merhaba, konu ile ilgili olarak https://www.halilibrahimcelik.av.tr/iletisim/ linkine tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.