0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

ELEKTRİK FATURALARINDA KAYIP KAÇAK BEDELİ

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Uzun zamandır tüketiciler için küçük rakamlarda olsa can sıkan durumlardan biri de elektrik faturalarında bulunan kayıp kaçak bedellerinin kaçak kullanım ile hiç ilgisi olmayan kullanıcılara ödetilmesiydi. Birçok gazete ve televizyon haberine konu olan bu olay ile ilgili elektrik idareleri herhangi bir işlem yapmaktan kaçınarak kendi kusurları olan durumu alakasız olan tüketicilere fatura etmekten hiçbir sakınca görmemekteydiler. Bu husus ile alakalı ülkemizde onlarca dava açılmış olup ağır yürüye yargı süreçleri nedeniyle bugüne kadar herhangi bir netice alınamamıştı. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu oldukça güncel (yaklaşık 1 hafta) bir karara imza atarak tüketicilerin hiçbir kusurları olmayan kayıp kaçak bedellerine ilişkin sorumlu olamayacaklarını hükme bağlamıştır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurul 17 Aralık 2014 tarihinde elektrik hırsızının kamuya verdiği zararın suça bulaşmamış tüketicilerden tahsil edilemeyeceğine yönelik oldukça makul ve mantıklı bir karara imza atarak tüketicilerin son 10 yıl içerisinde ödedikleri kayıp kaçak bedellerinin ödenmesine zemin hazırlamıştır.

Verilen kararın ardından artık tüketiciler ve hatta sanayi elektriği kullanan tacirler kayıp kaçak bedelinin miktarına göre tüketici hakem heyetine, tüketici mahkemesine yahut asliye hukuk-ticaret mahkemelerine başvurarak ödedikleri kayıp kaçak bedellerini geri alabilmektedirler. Bu durumun gerçekleşmesi için tüketicilerin elektrik faturalarını edinmeleri gerekmektedir. Bu faturaların tespiti ile birlikte talep edilecek rakam ortaya çıkacak ve tahsili için gerekli işlem ve başvurular yapılabilecektir.

Özelleştirilen elektrik şirketleri normal faturanın yaklaşık %14’lük oranını kayıp kaçak bedeli olarak kullanıcılardan tahsil ediyor. Kullanıcının konut, işyeri yahut fabrika olmasının herhangi bir önemi bulunmuyor. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen karar ile artık bütün abonelere başvuru yaparak 10 yıla kadar kayıp kaçak bedeli adı altından kendilerinden alınan ücretleri talep ve tahsil edebilirler.

Kullanıcılardan 2014 yılı için kayıp kaçak bedeli 2.000 TL’nin altında olan kullanıcılar ilçe hakem heyetlerine, 2.000 TL ile 3.000 TL arası bedellerde il hakem heyetlerine, 3.000 TL’nin üstünde olan bedeller için ise tüketici mahkemelerine başvuru yapabilirler. Ancak bu husus tüketici sınıfında olan kullanıcılar için geçerli olup işyerleri yahut fabrikalar sözleşme içeriklerini göre asliye hukuk mahkemeleri yahut asliye ticaret mahkemelerine başvuru yapabilirler. İşyerleri yahut fabrikaların kullandıkları sanayi elektriği için hakem heyetine başvuru imkanları bulunmamaktadır.

Elektrik Faturalarında Kayıp Kaçak Bedelinin İadesi İlgili Soru Sormak İçin Hemen Tıklayınız!!

4.25 avg. rating (86% score) - 8 votes

6 cevap

  1. Merve Erdil dedi ki:

    merhabalar bu parayı almak için elektrik faturalarını bulmak mecbur mu

    • Merva Hanım;
      Alacağınızın tam olarak tespiti ile görevli mahkeme/hakem heyetinin tespiti için faturalara ihtiyacımız var. Bu nedenle faturaları almanız işlemi sizin adınıza kolaylaştırır.

  2. mahmut dedi ki:

    ne yazık ki elektrik dağıtım kurumları sadece son 1 yıl için fatura detayları konusunda bildirim yapıyorlar. zaten başvuru halinde 1 yıllık süre için bildirimde zorunlu olduklarına dair kanunu da dilekçe cevaplarında belirtmişler. ayrıca bahsedilen kyıp kaçak bedeli “kayıp bedeli” adıyla revize edilmiş şekilde cüzi bir miktar olarak yazılmış son bir yıl için. kısacası ayda ortalama 100-120 tl fatura ödeyen şahsıma bir yıllık kayıp bedeli olarak da 5.5 lira çıkarmışlar, açıkçası bunun da yolunu bulmuşlar, kısacası kimse boşa uğraşmasın, çünkü fatura detayını vermiyor kurumlar.

  3. Alev dedi ki:

    Merhaba
    Elimizde bulunmayan faturaları nerden bulabiliriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


8 − yedi =

Sorunuz mu var?