Fazla Mesai ve fazla mesaiye ilişkin konular, çalışma hayatında sıklıkla merak konusu olup, bir çok işçi fazla mesaiden kaynaklı olarak mağduriyet yaşayabilmektedir. Bu yazımızda fazla mesai nedir, Fazla Mesai Ücreti ne kadar olmalıdır, fazla mesai ile fazla süreli çalışma arasındaki farklar nelerdir, fazla haftalık ve aylık çalışma süreleri ne kadar olmaktadır… gibi hususlara değineceğiz.
Fazla Mesai Ücreti
1- Fazla Mesai Ücreti nedir?
İş Kanunu’na göre bir işçi haftada en fazla 45 saat çalışmaktadır. Bu sürelerin üstünde kalan çalışma saatleri fazla çalışma olarak sayılmakta ve ek bir ücret ödenmesini gerektirmektedir. Ayrıca ulusal ve dini bayramlarda yapılan çalışmalarda fazla çalışma olarak sayılarak ek ücret ödenmesini gerektirmektedir. 45 saatlik çalışma süresi belirlenirken işçiye verilen ara dinlenmeler ve çay-sigara molaları süreye dahil edilmez. Her bir saat fazla çalışma neticesinde işçiye normal çalışmasının %50 fazlası oranında bir fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Örneğin haftada 3 saat fazla çalışan işçiye 4,5 saatlik ücreti fazla çalışma ücreti olarak ödenir. Fazla çalışma ile alakalı kanun koyucu maksimum bir üst sınır koymuştur. Buna göre işçi 1 yılda 270 saatten fazla çalışamaz. Burada ayrıca fazla çalışma ile fazla sürelerle çalışma ayrımına da dikkat çekmek istiyoruz. İşçinin iş akdinde haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenmiş ise bu sürelerde 45 saate kadar olan kısım fazla süreli çalışma sayılır ve normal saatlik ücretinin %25 fazlası oranında bir fazla süreli çalışma ücreti ödenir. Eğer 45 saati aşan bir çalışma var ise bu defa fazla çalışma hesabı yapılır ve saatlik ücretinin %50 fazlası oranında bir miktar işçiye ödenir.
2- Hangi durumlarda Fazla Mesai Ücreti ödenir?
İş Kanunu haftalık çalışma süresini belirlemiştir. Buna göre işçi haftalık en fazla 45 saat çalışabilir. Ancak iş sözleşmesi ile örneğin haftalık çalışma süresi 30 saat olarak belirlenmişse işçinin bu 30 saati aşıp 45 saatin altında kalan çalışması fazla süreli çalışma 45 saatin üstünde kalan ücreti ise fazla çalışma süresi olarak adlandırılır. Fazla süreli çalışma için işçiye saatlik ücretinin %25 fazlası, fazla çalışma süresi için ise işçiye saatlik çalışma ücretinin %50 fazlası oranında bir mesai ücreti ödenir. Aynı durum resmi bayram ve dini bayramlarda yapılan çalışma içinde geçerlidir. İşçi resmi bir tatil gününü çalışarak geçiriyor ise her 1 günlük çalışma için işçiye 1 gün fazla çalışma ücreti ödenmektedir.
3- Fazla Mesai Ücreti nasıl hesaplanır?
Fazla Mesai Ücreti hesaplanırken esas alınacak usul işçinin iş sözleşmesinde yazan haftalık çalışma saatidir. İş Kanunu’na göre işçi en fazla haftada 45 saat çalıştırılabilir. Ancak yapılacak iş sözleşmesi ile bu süre 45 saatin altında belirlenebilir. Örneğin işçinin sözleşmesinde haftalık çalışma saati 30 saat olarak belirlenmiş ise 45 saate kadar olan çalışması fazla süreli çalışma olarak adlandırılır ve saatlik ücretinin %25 fazlası oranında bir fazla mesai ücreti ödenir. Ancak işçinin çalışma süresi kanunda belirtildiği üzere 45 saat olarak belirlenmiş ise 45 saatin üzerinde kalan çalışma için işçinin saatlik ücretinin %50 fazlası oranında bir mesai ücreti hesaplanarak işçiye ödenir. Resmi bayram ve tatillerde ise işçinin her 1 günlük fazla çalışması karşılığından 2 günlük ücret işçiye fazla mesai ücreti olarak ödenir.
4- Bayram ve ulusal tatiller fazla mesai ücreti olarak yansır mı?
Normal şartlarda ulusal ve dini bayramlarda işçiler çalışmadan ücrete hak kazanırlar. Ancak işçiler resmi ve dini bayramlarda çalışırlar ise çalıştıkları her 1 fazla gün için 2 günlük mesai ücretini almaya hak kazanırlar. Resmi ve dini bayramlar için belirlenen ücret tutarı fazla mesai ücretinden ayrı olarak öngörülmüştür. Zira fazla mesai için normal ücretin %50 fazlası oranında bir ücret öngörülmüşken resmi ve dini bayramlarda %100 oranında bir artışa karar verilmiştir.
Fazla Mesai Ücreti İle İlgili Soru Sormak İçin Hemen Tıklayınız!!