İş Kazasının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içerisinde ayrıntılı olarak tanımı yapılmıştır. İş kazaları bir çok sebebe bağlı olmakla birlikte büyük oranda iş güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatlarında yer alan uygulamaların eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. İş kazası sonrası mağdur, maddi ve manevi anlamda zarara uğrayabileceği gibi süreç sonunda hak kaybı yaşaması da söz konusu olabilmektedir. Bu noktada iş kazası Avukatı, iş kazalarında yaşanılan mağduriyetlerin hukuki olarak giderilmesini sağlamak amacıyla hizmet vermektedir. İş kazasına uğrayan kişiler için hukuki bilgi eksikliği bu tür kazalardan kaynaklanan mağduriyetlerin doğması anlamına gelmektedir.
İş Kazaları sonucu itibariyle ölümlü veya yaralanmalı iş kazası şeklinde gerçekleşebilmektedir. Ölümlü veya yaralanmalı iş kazalarında izlenecek prosedür ve bu kazaların doğuracağı haklar farklılık göstermektedir. Gerek ölümlü iş kazası gerekse de yaralanmalı iş kazası olsun hukuki hakların doğru bir şekilde savunulması mağduriyetin tazmini açısından önem taşır.
Ölümlü İş Kazası Avukatı
İş kazasının ölümlü olması durumunda vefat eden işçinin, çalışması durumunda bakmakla yükümlü olduğu kişiler ölümlü iş kazası sonucunda maddi ve manevi gelirlerinden mahrum kalmaktadırlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki işverenin işyerindeki çalışanların sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olması durumu mevcuttur. Bu sebeple ölümlü iş kazası sonucu ölen işçinin yakınları işverenin sorumluluğunu yerine getirmemiş olması sebebiyle ceza davası açabilirler. Neticede destekten yoksun kalma tazminatı da talep edebilmektedir.
İşverenler kimi zaman bu sorumluluktan kaçma adına tazminat ve diğer hakları yerine getirmekten kaçınabilmekte ya da bu hakların bir kısmını yerine getirmekten imtina edebilmektedirler. Bu noktada ölümlü iş kazasından kaynaklı mağduriyetin giderilmesi ancak doğru bir hukuki süreç yönetimi ile mümkün olabilmektedir. kaza sonrası süreç yürütmek önemli bir husustur. Ölen işçinin ailesi ve yakınlarının gerek maddi olarak destekten yoksun kalma tazminatlarını alınabilmesi gerekir. İşçinin ailesi ve yakınlarının duyduğu elem ve üzüntü sebebiyle çektikleri acının telafisi açısından manevi tazminat haklarının alınabilmesi de bir başka önemli konudur. Ölümlü iş kazalarında, iş kazası avukatı ile mahkeme sürecinin yürütülmesi diğer yandan sorumluların gerekli cezayı alabilmesi açısından da önemlidir.
Yaralanmalı İş Kazası Avukatı
Yaralanmalı iş kazalarında, yaralanmanın derecesi oldukça önemlidir. iş kazası nedeniyle işçinin uzuv kaybı gibi gerek çalışma gerekse de özel hayatı derinden etkileyecek durumların oluşması söz konusu olabilmektedir. Bireylerin bu elim olay karşısında maddi ve manevi haklarını ortaya çıkaracaktır. Bu bağlamda yaralanmalı iş kazası geçiren kişiler maddi ve manevi tazminat haklarının korunabilmesi ve sorumluların gerekli cezai yaptırıma tabi tutulabilmesi için hukuki anlamda yasalara hakim olması gerekir. Yaralanmalı iş kazası avukatı söz konusu iş kazası sonrası bireylerin mutlak suretle haklarının korunması adına destek olmaktadır. İşveren yaralanmalı iş kazalarında mağdur işçinin tedavi giderlerinin yanı sıra çalışmadan geçirdiği sürelerin ücretini ödemekle yükümlüdür. Ayrıca işçide oluşabilecek kalıcı zararların tazmini de işçi için önemli bir nokta olmaktadır.
İş Kazalarında Deneyimli Avukat Arıyorum
İş kazalarında tutulacak avukatın deneyimi oldukça önemlidir. Zira söz konusu kazalarda işçinin haklarının sonuna kadar savunulması oldukça önem arz eder. Yaralanmalı İş Kazalarında maddi ve manevi kaybın telafisi ancak doğru bir hukuki süreç ile mümkün olacaktır. Diğer yandan ölümlü iş kazalarında da işçinin ailesi ve yakınlarının yaşadıkları mağduriyeti giderebilmeleri için bu süreçte deneyimli bir İş Kazası Avukatı tarafından destek almaları önerilmektedir.
Bir cevap
13.09.2010 tarihinde şirket aracı ile Tem Pendik – Kurtköy çıkışında sağ şeritten yeni hareket halinde olan tıra arkadan çarptım. 4 ameliyat geçirdim sağ kolumdan.
E Devlet işgöremezlik ekranında VAKA : Hastalık olarak gözüküyor.
10.ocak.2019 tarihinde tam teşekküllü devlet hastanesi sürekli – %58 oranında engelli raporu verdi. Vergi indirimli emeklilik için başvuru yapacağım.
1-Vaka : Hastalık olarak bildirildi ise İŞKAZASI sayılması için dava açılabilir mi ?
2-İş kazası sayılır ise sürekli işgöremezlik ile ilgili geriye dönük hakedişler alınabilir mi ?
3-Kaza tespit tutanağında %100 kusur varsa dahi tazminat sözkonusu olabilir mi ?
4- Sürekli kısmi işgöremezlik maaşı ve vergi indirmli emeklilik maaşları aynı anda alınabilir mi ?