0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir mi

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

istifa eden kıdem tazminatı alabilir mi, Kendi isteğiyle işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi, işten istifa eden tazminat, işten çıkan kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı çalışanların elde ettiği en önemli haklardan birisidir. Bu hususta çalışanların hangi şartlarda kıdem tazminatı alabileceğine daha önce değinmiştik. Yazımızda istifa eden kıdem tazminatı alabilir mi soruna yanıt vereceğiz. Kendi isteğiyle işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi sorusu, kıdem tazminatıyla ilgili olarak en fazla merak edilen hususlardan birisini oluşturmaktadır. Kıdem tazminatı alabilmek için belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Burada istifa eden kişi açısından tazminat almak ancak haklı nedenle iş akdinin feshi söz konusu olduğunda mümkün olmaktadır.

İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir mi 2020

İş Kanunu hangi hallerde kıdem tazminatı alınabileceğini belirlemiştir. İşten istifa eden herkes kıdem tazminatı alamaz. İstifa eden bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi ancak iş sözleşmesinin haklı gerekçelere dayanarak sonlandırılması sonucu olabilmektedir. O yüzden istifa eden kıdem tazminatı alabilir mi diye merak eden bir kişinin söz konusu tazminata hak kazanabilmesi için işveren ile yapmış olduğu sözleşmeyi kanunda yer alan gerekçelere bağlaması gerekir.

Örneğin; istifa nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi, iş sözleşmesinde yer alan çalışma koşullarının iş veren tarafından sağlanmadığını öne sürerek haklı nedenle iş sözleşmesini sonlandırabilir. Maaşların ödenmemesi ya da sürekli olarak geciktirilmesi, iş yerinde mobbing uygulanması, sözleşmede yer alan iş tanımı dışında çalışanın farklı pozisyonlarda çalıştırılmak istenmesi, işverenin hakaret etmesi,ödenen ücrette keyfi kesintiler yapılması… gibi bir çok durum çalışanın haklı nedenle iş sözleşmesini sonlandırılmasına olanak sağlayabilmektedir.

Kendi İsteğimle İşten Ayrılırsam Tazminat Alabilir Miyim?

İş Hukuku konusunda bilgi eksikliği bir çok çalışanın mağduriyetine neden olmaktadır. Bireyler kendi isteğiyle işten ayrılmaları durumunda kati suretle tazminat alamayacaklarını düşünebilirler fakat istifa nedeniyle kıdem tazminatı almanın belirli koşulları vardır. Bu koşullar yerine getirildiğinde istifa eden kıdem tazminatı alabilir. Bu koşullar arasında kadın çalışanın evlilik nedeniyle istifa etmesi ya da askerlik nedeniyle istifa durumları mevcuttur. Bu haller dışında kendi isteğiyle haklı nedenlere dayanarak iş sözleşmesini fesheden bireyler de kıdem tazminatı alabilmektedir.

İstifa etmeyi düşünen bireyler istifa etmeden önce hukuki anlamda iş sözleşmesini haklı nedenle nasıl feshedebilecekleri konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar. Aksi durumda haklı bir neden olmadan gerçekleşecek istifalarda kıdem tazminatı hakkınızın yanması söz konusu olabilecektir.

5.00 avg. rating (50% score) - 1 vote

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


3 + altı =

Sorunuz mu var?