0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

KİRA ALACAKLARINDA İCRA TAKİBİ

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Kira Alacaklarında İcra Takibi - Av. Halil İbrahim Çelik

İcra takibi kişinin alacaklarına ulaşabilmesi amacıyla devlet gücünü harekete geçirmesi için yapması gereken işlemin adıdır. Kira akdi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Kiraya veren kiralananın kullanma hakkını kira süresi boyunca kiracıya vermek, kiracı ise bunun karşılığında kararlaştırılan kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Mevzuat düzenlemeleri kiracı lehinedir. Ancak bazı durumlarda kiraya verene, kiracıyı tahliye edebilmek için bazı imkânlar tanınmıştır. Buna göre kiraya veren, kiracıya ihtiyaç yada kira akdine aykırılık nedeniyle sulh hukuk mahkemesinde bir tahliye davası açabilir. Borçlar kanununda kiracıya yüklenen yükümlülüklerin kiracı tarafından yerine getirilmemesi kira akdine aykırılık oluşturur. Açılan davanın sonunda tahliye kararı verilirse, ilam icraya koyularak taşınmazın tahliyesi istenebilir. Kira bedelinin ödenmemesi veya kira süresinin bitmesi halinde kiraya veren, doğrudan icra dairesi aracılığıyla taşınmazın tahliyesini talep edebilir. Kira bedelinin ödenmemesi halinde de kiraya veren bir icra takibi başlatarak kiracısından kira bedelini talep edebilir ve tahliyesini isteyebilir.

KİRA ALACAKLARINDA İCRA TAKİBİ

Kiracı kira bedelini ödemediğinde, kiralayan ödenmeyen kira bedellerini, icra dairesi aracılığıyla göndereceği, para borcunun ifa edilmesini içeren ödeme emriyle talep edebilir. Ancak kiralayan kira bedelleri ile birlikte kiralanan taşınmazın tahliyesi talep ediyorsa kural olarak ilamsız tahliye takibi yapmalıdır. Başlatılacak icra takibi ile hem kira bedeli hem de tahliye hususu aynı anda talep edilebilecektir.

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Kanundaki bu düzenlemelerden de anlaşıldığı gibi ilamsız tahliye takibi genel ilamlı haciz yoluyla takipten farklı olarak özel olarak belirtilen ihtar sürelerini içerir. Hakkında icra takibi başlatılan kiracı bu sürelerde kirayı ödemezse, kiralayan icra mahkemesinden kiracının tahliyesine karar verilmesini isteyebilir.

İcra Takibine İtiraz Nasıl Yapılır?

İcra takibi içerisinde gönderilen ödeme emrine 7 gün (6 aydan kısa kira sözleşmelerinde 3 gün) içinde itiraz edilebilir. 30 gün içinde ödemenin yapılması gerekmektedir. Süresinde itiraz yapılmaz ya da 30 gün içinde kira bedeli ödenmezse icra takibi kesinleşir. Kesinleştikten sonra kiralayan icra mahkemesinden taşınmazın tahliye edilmesini isteyebilir.  Kiraya veren açacağı dava ödenmeyen kira bedelleri nedeniyle açılır, süreler içinde kira bedellerinden sayılmayan faiz, icra gideri, avukatlık ücretinin ödenmemesi nedeniyle mahkemeden tahliye talep edilemez. Fakat apartman ortak giderleri kiracı üzerindeyse bunlar da talep edilebilir. Yani kira alacakları nedeniyle başlatılan icra takibi içerisinde tahliye ancak kira bedelinin ödenmemesi halinde istenebilir. Kiracı icra takibi başlatıldıktan sonra kısmi ödeme yapıp kira bedelini öderse mecurdan tahliye edilemez.

Kiracı kendisine ödeme emri geldikten sonra icra takibi içerisinde bulunan kira akdine itiraz edebilir. Süresi içinde yapılan itiraz ile icra takibi durur. Takibe devam edilebilmesi için kiralayanın 6 ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını talep etmesi gerekir. Kiralayan bu süreyi kaçırırsa bir daha aynı kira alacağı için ilamsız tahliye talebinde bulunamaz. Görüleceği üzere süre icra takibi içerisinde oldukça önemlidir.

Tahliye Talebi Nedir Nasıl Yapılır?

Kiralayanın ilamsız tahliye takibi veya icra takibi yapması için kira sözleşmesinin yazılı olması gerekmez. Kiracı kendisine gelen ödeme emrine süresi içinde açık ve kesin olarak itiraz etmezse kira akdini kabul etmiş sayılır. Bu halde kira akdinin geçerliliği hakkında bir inceleme yapılmaz. Kiracının kira akdini ret etmesi durumunda, kiraya verenin takibin devamı için kira akdini mahkemede ispat etmesi gerekir. Görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yazılı ancak noter tasdikli bir kira sözleşmesi yoksa yine sulh hukuk mahkemesinde dava açılmalıdır. Noter tasdikli kira akdini elinde bulunduran kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir.

Tahliye kararına karşı temyiz yolu açıktır. Ancak temyiz takibi değil satışı durdurur. Kararın icra edilmesi için temyiz kararının kesinleşmesine gerek yoktur. Velev ki borçlu 3 aylık kira bedelini teminat olarak yatırırsa icranın geri bırakılması kararı verilir. İcra edilmesi için temyiz kararıyla kesinleşmesine gerek olmasa da icra mahkemesinin kararının kiracıya tefhimi veya tebliği üzerinden 10 günlük sürenin geçmesi gerekir.  Bu süre sonunda kiralayan kararı icra dairesine sunar, tahliye harcını ve haciz yolluğunu yatırarak kiracının taşınmazdan zorla çıkarılmasını talep eder. Uygulamada tahliye edilmeden önce taşınmazın boşaltılması için bir 10 günlük süre daha verilmektedir.

Av. Halil İbrahim ÇELİK Merve ARABACI

4.20 avg. rating (85% score) - 10 votes

16 cevap

  1. Nuran dedi ki:

    Kiracimiz kirasini ikinci ay geldi galaxy ödemedi.telefonlarini kapatti ulasamiyoruz,eve girmeden 3 kitap pesin verdi smack göz boyamak güven olusturmak oldugunu anladim,Attica eve hotelier 4 at kadar olmasina Ragmen aboneliklerin hic birini yapmamis .bunu kiracidan kuskulanip aboneliklerin yapilmamis olabilecegini dusunerek. Kontrol ettirdik ve naval kullandigini ogrendik biz ev sahibi olarak miraculous girmeden abonelikleri kapattirmistik.Buna ragmen dairede tum
    Abonelikleri kacak kullandigini ogre ndik ama bunu kiraciya henuz soylemedik kimliginin de sabre oldugunu dusunuyoruz miraculous evden kacmadan bu aboneliklerin tum borclarini odemesi icin a one olmadi fatalities.kiraconin maksadi hem kira odemeyip hem de elktrik ,su,dogalgazi kacak kullanip borclari uzerimize yikip kacma niyetinde imdaaaaat yardim

  2. Gökben ŞAHİN dedi ki:

    Merhaba,
    Kiracim, aynı apartmanda başka bir dairede oturan diğer kiracı ile anlaşmazlığı sebebiyle tarafıma “ya o gider ya ben çıkarım” şeklinde konuştu. Ben de bu resti çeken kiracıma zaten son 4 aya ait kiralarını ödemediği için sen çıkabilirsin dedim. Kiracı haber vermeden evi bosaltmış ve teslim ettiğim anahtarları eksik de olsa dairenin dışında kapının üzerinde bırakıp girmiştir. İlerleyen günlerde kiracıdan noter ihtarı aldım. İhtarda kendisini sözleşme bitmeden zorla çıkardığım, bu nedenle mağdur duruma düştüğü, yeni taşındığı evin sözleşme tarihimiz bitene kadarki kira bedellerini ve taşıma masraflarını istediği yazmaktadır. Ben bu ihtara cevap yazarak zorla tahliyenin söz konusu olmadığını, tahliye varsa bu durumun kendisinin rızası üzerine olduğunu ifade ettim. İlk sorum şudur ki başlatmış olduğum icra takibi tebliğ edildikten 30 gün sonra icra mahkemesinde tahliye davasına açmaya gerek var mı? Kiracının tarafıma çekmiş olduğu noter ihtarı evi boşaltmış olduğuna delil değil midir? (Bu arada başlattığım icra takibi kesinleşti ancak kiracı üzerinde hacize konu herhangi bir şey görünmüyor.) İkinci sorum ise evde bıraktığı 2-3 parça eşyayı çöpe atıp evime derhal yeni kiracı kabul edebilir miyim? 2-3 parça eşyayı da acaba bilinçli bir şekilde mi bıraktı? Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Keza 2 aydır, 2-3 parça eşya bıraktı diye daireme giremiyorum ve yeniden kiraya veremiyorum. Teşekkürler.

  3. Meltem dedi ki:

    Merhaba Halil İbrahim Bey şöyle bir sorum olacak size ev sahibi alacağı için icra dairesine başvurmuş alacağını icra yoluyla alıyor ve evden çıkarmak içinde tahliye davası açmış dava kiracıya tebliğ edilmeden kiracı evi boşaltmış bu durumda ne olur

  4. Gökhan dedi ki:

    İyi günler iyi çalışmalar..

    Ben evimi 5 ekim 2017 de kiraya verdim,aralık 7 olmasına rağmen hiç kira ödemedi,bende 7 aralık itibariyle noterden ihtar çektim kendisine bundan sonra ne yapmam gerekiyor acaba hem alacaklarımın tahsili ve tahliye etmem için.

    Teşekkürler
    Saygılarımla…

  5. Gülay Tülün dedi ki:

    Merhaba Halil İbrahim bey , kiracımız eylül ayı ve ocak ayı kirasını yatırmadı ve aralıkta 200 tl eksik yatırdı.Sürekli olarak bahane sunuyorlar.1 yıllık Kira kontratı temmuźda sona eriyor .elimizde tahliye taahhütnamesi var.ihtarname mi çekelim icra takibi mi başlatalım. Ve icra takibi bize ne kadara mal olur.

  6. Hasan Hüseyin Demir dedi ki:

    ‘KİRAYA VEREN’ SIFATIYLA TAHLİYE TALEPLİ TAKİP….
    Çocuğum 15.01.2012 tarihinde Antalya’daki dükkanını ‘kiralayan’ sıfatı ile kiraya verdi, ancak doğuda çalışmaya başladığı için, bu sefer kira başlangıç tarihini 15.01.2017 olarak gösterip, KİRA BEDELLERİNİN TAMAMI BENİM BANKA HESABIMA ÖDENDİĞİ İÇİN DE “KİRALAYAN” SIFATIYLA KENDİM YENİ BİR (adi yazılı) SÖZLEŞME YAPIP “GEÇMİŞ KİRA DÖNEMLERİNDEN 1400 TL KİRA BORCU OLDUĞUNU NOT DÜŞTÜM. İkametim Isparta’da olduğu için de ‘ISPARTA İCRA DAİRELERİNİ ve MAHKEMELERİNİ YETKİLİ tayin ettik. Son birkaç ayın kira bedeli de ödenmediği için (1400 TL + ödenmeyen kira bedelleri) ISPARTA İCRA DAİRESİNDEN, ‘KİRAYA VEREN’ SIFATIYLA TAHLİYE TALEPLİ TAKİP BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORUM. Kiracının MALİK OLMADIĞIMI BİLİYOR OLMASI PROBLEM YARATIR MI? Teşekkür eder saygılarımı sunarım…

  7. Halime dedi ki:

    İyi günler 2006 2007 yılında kiracı olarak oturduğumuz evin 10 aylık kirasını ödedik ve evi tahliye ettik.Daha sonra icralık olduğunu öğrendik ve itiraz da etmedik.şu an dava açık olarak görünüyor.kira kontratı mevcut elimizde ne yapabiliriz.yardımcı olursanız çok sevinirim.

  8. DENİZ dedi ki:

    BEN SİTE YÖNETİCİSİYİM.
    SİTEMİZDE EV SAHİBİ OLMAYAN AMA EVİN ONA VERİLDİĞİNİ SÖYLEYEN KADIN VE 19 YAŞINDA BİR GENÇ VAR.
    GENCİN VE EV SAHİBİNİN SOYADLARI TUTUYOR.ANNESİNİN TUTMUYOR.
    HER NE KADAR UĞRAŞTIYSAK EV SAHİBİNİN İZİNİ BULAMADIK.YURT DIŞINA KAÇTIĞI VE EVİ BAŞKASINA KAĞIT ÜZERİNDE BAŞKASINA SATTIĞINI ÖGRENDİK. SATTIĞI KİŞİDE AYNI ŞEKİLDE ORTADA YOK.
    BUNLAR BURAYA BİR EMLAKÇI VASİTASIYLA GELMİŞ VE OLMAYAN KİRA SÖZLEŞMESİYLE OTURUYORLAR.
    HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR HAKİME ORASI BİZİM BİZE VERDİLER DİYE ONLARA YAPTIRIM UYGULAMADI.
    BUNLAR:
    MADDE BAĞIMLISI.
    EVİNDE FUHUŞ YAPTIRAN.
    HERGÜN EVİNE GİREN ÇIKAN BELLİ OLMAYAN
    DEVAMLI KAVGA GÜRÜLTÜ İÇİNDE OLAN
    SİTE ELEKTİRİĞİNİ KAÇAK KULLANAN
    SUYU SAATİ BOZARAK KAÇAK KULLANIYORLAR.
    ELEKTİRİK VE SUYU KESTİRDİK POLİS ARACILIĞIYLA DAVADA FOTOĞRAF VE KANITLAR VAR AMA SONUÇ ÇIKMIYOR.
    HUKUKİ OLARAK NE YAPABİLİRİZ BUNLARI NASIL ÇIKARTABİLİRİZ.

  9. Şahnur Gören dedi ki:

    Merhaba,
    Kira kontratımız bitti, iş durumumuz da bozuldu. Kiraları aksattık ancak ev sahibi ihtiyacı olmadığından ve Ocak – Şubat – Mart kış ayları olduğu için oturmaya devam etmemize ses çıkarmadı. elimiz düzelince veririz diye konuştuk. Ancak Nisan ayı içinde evden çıkmamızı satacağını söyledi ve bir emlakçı gelerek camlara SATILIK ilanını astı. Yeterki çıkın kira da istemiyorum durumuna gelince Bizde ev aramaya başladık ve Mayıs ayı sonunda taşındık. Bugün elimize İcra dosyası geldi 5 aylık kira için hem bana hem eşime icra davası aşmış.
    Borç benim borcum ve ödeyeceğim. Benim sorum icra dosyasının eşimin üzerinden kalkmasını istiyorum bunun için ne yapabilirim.

  10. sibel dedi ki:

    Merhabalar,

    Kiracım evden kaçarak kirasını ödememiş olup anahtarı bana kargo yoluyla iletmiştir. Ancak, kaçtığından dolayı kira sözleşmesini fesh edememiş bulunmaktayım ve evimi 1 aydan fazla süredir tekrar kiraya veremiyorum. 18.12.2018 de ihar çektim ancak, kaçtıkları için ihtarı alamadılar. Yaşatmış oldukları mağduriyeti icra yoluyla almam mümkün mü? bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


6 × yedi =

Sorunuz mu var?