0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

Mobbing Nedeniyle Tazminat

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Mobbing Nedeniyle Tazminat,Mobbing tazminatı,Mobbing Nedeniyle istifa,Mobbing Mağdurları Ne Yapmalıdır,Mobbing Karşısında Haklar Nelerdir,Mobbing Tazminatı

Mobbing Dünya’da on yıllardır kullanılan bir kavram olmakla birlikte ülkemizde son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu kavram Türkçe ifadesiyle iş yerinde psikolojik şiddeti anlatmaktadır. Çalışanların iş yerinde baskı altına alınmaya çalışılması, istifaya zorlama, işçiyi yıldırma, işçinin kendisini yetersiz hissetmesini sağlama gibi bir çok tutum ve davranış Mobbing kapsamında yer almaktadır. Bu yazımızda mobbing nedeniyle işten ayrılma, mobbing nedeniyle tazminat hakkı, mobbing uygulanan kişinin yaşadığı mağduriyet, mobbing neden uygulanır, mobbing nasıl uygulanır, mobbing’in çalışanlar üzerindeki etkisi gibi hususlara değineceğiz.

Mobbing sonucu tazminat hakkı

Mobbing Nedir? Mobbing Nedeniyle Tazminat Hakkı Olur Mu?

Mobbing, bir iş yerinde çalışanları baskı altına almak adına uygulanan her türlü psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir. Bir davranışın mobbing olarak kabul edilmesi için bu davranışın çalışan üzerinde doğurduğu sonuca bakılması gerekir. Mobbing sistematik bir şekilde uygulanır ve farklı amaçlar için uygulanabilir. Örneğin bir iş yerinde çalışanın performansından memnun olmayan işveren mobbing ile çalışanı yıldırarak kıdem tazminatı veya diğer haklarını vermemek maksadıyla çalışanı istifaya zorlayabilmektedir.

Mobbing’e Uğradığımı Nasıl Anlarım?

Mobbing kimi zaman gözle görülür bir şekilde çalışana uygulanabileceği gibi, fark edilmeksizin de uygulanabilir. Bir davranışın mobbing olup olmadığı ancak, çalışan üzerinde oluşacak sonuçlar ile değerlendirilebilir. Mobbinge maruz kalan kişilerin genel olarak karşılaştığı davranışlar aşağıda yer almaktadır.

  • Çalışılan şirkette mesleki yetersizliğiniz sorgulandığında
  • İş yerinde size güvenilmediği açıkça ifade edilmiş ya da size güvenilmediği hissettirilmiş ise
  • Bilerek sizin bitiremeyeceğiniz bir işin size verilmesi durumunda
  • Çalışılan şirkette doğal olarak sizin de bilmeniz gereken bilgilerin sizden gizlenmesi durumunda
  • İş yerinde görmezden gelinmeniz, diğer çalışanlar tarafından dışlanmanız, diğer çalışanlar ya da işveren tarafından sizin iş ortamından soyutlanmanız durumunda
  • Çalıştığınız firmada işe ilişkin yetkilerinizin kısıtlanması, yaptığınız iş için negatif yönde bir değişikliğe gidilmesi durumda
  • Normal şartlarda sizden daha az kıdem veya tecrübeye sahip kişilerin yaptıkları işlerin size verilmesi durumunda

Mobbing mağduru bir çalışansınız denebilir. Yukarıda sayılan durumlar bir kaç örnek olup mobbing uygulamanın sonsuz yöntemleri olabilmektedir. Fakat sonuçta mobbing uygulanmasının temel amacı, çalışanı baskı altına alma, çalışanı sindirme ya da istifaya zorlama maksatlıdır.

Mobbing Nedeniyle Tazminat Davaları

Mobbing nedeniyle tazminat, genellikle işten kıdem tazminatı ödenmeksizin çıkarılmak istenen kişilerin istifaya zorlanması durumunda uygulanır. Bir iş yerinde mobbing uygulanması, mobbing mağduru kişiler için haklı nedenle iş sözleşmesinin feshedilmesine olanak sağlamaktadır. Bu durumda mobbing nedeniyle tazminat almak isteyen kişiler, haklı bir gerekçe olarak yapılan mobbingi öne sürerek iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatı ayrıca diğer haklarını alarak işten ayrılabilirler. Mobbinge maruz kalan kişiler genel olarak kendilerini çaresiz, özgüvensiz ya da köşeye sıkışmış hissedebilmektedir. Fakat bu tür bir davranış karşısında yasal hakların korunabildiği, mobbing karşısında haklı nedenle iş sözleşmesini işçinin feshedebildiği bilinmeli ve mobbing nedeniyle tazminat alınabildiğinin farkına varılması gerekir.

İşverenin, çalışanların vücut ve ruh bütünlüğünü koruma yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu nedenle gerek işveren tarafından gerekse de diğer çalışanlar tarafından yapılacak mobbingin önlenmesi işverenin yükümlülüğü kapsamında yer alır. Bu yükümlülüğün uygulanmaması durumunda ise çalışan haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir ve mobbing nedeniyle tazminat haklarını alabilir.

mobbing-hukuki-haklar-kidem-tazminati-isten-ayrilma-manevi-tazminat

Mobbing’in Sonuçları Nelerdir?

Mobbinge maruz kalmış kişiler için yapılan psikolojik taciz unsuru, bu kişilerde ciddi zararlar doğurabilmektedir. Mobbing mağduru kişi mesleki bilgi ve tecrübesini, mesleki yetkinliğini ya da mesleki bütünlüğünü sorgulamaya başlar. Bu durum özgüven kaybı yaratmakla birlikte kişinin benliğinin zedelenmesine, paranoya ve kafa karışıklığı ortaya çıkmasına, iş yerinde ve özel hayatında motivasyon eksikliği yaşamasına neden olacaktır. İş yerinde yaşadığı psikolojik taciz özel yaşantısında da kendine güven duygusunun yitirilmesine neden olacağından bu kişiler özel hayatında da kendisini diğer kişilerden soyutlama, utanç, içine kapanma, korku, çekinme, öfke, endişe gibi davranışlar sergileyebilmektedir. Mobbing nedeniyle tazminat haklarını kullanmak isteyen kişilerin maruz kaldıkları psikolojik taciz sıklıkla yukarıda saydığımız tutum ve davranışların ortaya çıkmasına neden olur.

Ayrıca iş yerinde yaşanılan psikolojik tacizler, bireylerde uyku bozukluğu, stres, depresyon, panik atak, yüksek tansiyon, kalp krizi riski, stres bozukluğu, ağlama, travma gibi sağlık açısından problemler de doğurabilmektedir.

Mobbing Nedeniyle Tazminat,Mobbing tazminatı,Mobbing Nedeniyle istifa,Mobbing Mağdurları Ne Yapmalıdır,Mobbing Karşısında Haklar Nelerdir,Mobbing Tazminatı

Mobbing Nedeniyle Tazminat Nasıl Alınır?

İş yerinde uygulanan mobbing, mağdur kişilerde ciddi zararlar doğurması nedeniyle bu kişilerin merak ettiği konulardan birisi, mobbing nedeniyle tazminat alınıp alınamayacağıdır. Mobbing nedeniyle tazminat almak mümkündür. Bu tür bir davranış neticesinde tazminat almak isteyen kişiler için bilinmelidir ki, mobbing kişilik haklarına saldırıdır. İş yerinde bir kişinin aşağılanması, küçük düşürülmesi, alay edilmesi, kendine güveninin sarsılması, dışlanması, diğer çalışanlara bu kişinin hedef gösterilmesi, iş ortamından bireylerin soyutlanması davranışlarına maruz kalan kişiler için, açıkça kişilik hakları saldırıya uğramıştır denilebilir. Mağdur kişiler, bu tür davranışları sergileyen bireylere kişilik haklarına yapılan saldırı nedeniyle manevi tazminat davası açabilmekle birlikte mobbing nedeniyle tazminat haklarını alabilirler. Diğer yandan mobbing nedeniyle tazminat almak adına bu mağdurlar, haklı nedenle iş akdini feshedebilir ve kıdem tazminatı ihbar tazminatı ya da diğer haklarını alarak istifa edebilmektedir.

İş sözleşmesinin haklı bir nedene dayandırılarak sonlandırılması durumunda çalışanın kıdem tazminatı veya diğer tazminat hakları yanmaz.

İş Yerinde Psikolojik Taciz Mağdurları Ne Yapmalıdır?

Mobbing mağdurları, kanunun kendilerine tanıdığı haklardan yararlanmak adına, haklarının ne olduğunu bilmelidirler. Bu haklardan en önemlisi, işçinin haklı nedene dayanarak istifa etmesi durumunda kıdem ve ihbar tazminatı haklarının saklı kalmasıdır. Diğer bir hak ise, İş Kanunu tarafından tanınan, ayrımcılık tazminatı olmaktadır. Ayrımcılık tazminatı iş verenin iş yerinde eşit davranma ilkesini ihlal etmesi durumunda başvurulacak bir başka tazminat hakkı olmaktadır. Bir diğer tazminat hakkı ise, işverenin ya da işveren vekilinin uyguladığı mobbing nedeniyle bu kişilere karşı açılacak manevi tazminat davasıdır. Ayrıca doğru koşullar oluştuğunda mobbing nedeniyle tazminat almak isteyen kişiler, kötü niyet tazminatı için de başvuru yapabilirler.

Mobbing Nedeniyle İşten Ayrılma

İş sözleşmesinin çalışan tarafından haklı nedenle feshi kapsamında değerlendirilecek olan mobbing nedeniyle işten ayrılma (istifa etme) durumunda bireylerin öncelikle haklarının farkında olması ve bu hakları nasıl kullanabileceğini bilmesi gerekir. Mobbing mağduru kişiler için işten istifa etmeden önce uzman bir iş hukuku avukatı ile iletişime geçmesi önemlidir. Zira bir çok kişi haklı olmasına rağmen işten kendi isteğiyle istifa etmesi sonucunda haklarından yararlanamamaktadır. Haklı nedenle işten ayrılmadan önce hangi prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiği ile ilgili olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

5.00 avg. rating (75% score) - 3 votes

2 cevap

  1. Aynur Efe dedi ki:

    Merhaba
    Turkiyedekini sirketini kapatan global bir sirkete mobing
    Davasi acilabilir mi?

  2. Hacer dedi ki:

    Merhabalar;
    İşyerimde sorumlu olduğum müdürüm yalnızken yada misafirleri varken yada başka personelleri yanındayken ,yeteri kadar bilgi vermediği yada hiç bilgilendirmediği,mail yolu ile benden istediği iş ile ilgili İşin içeriği hakkında soru sorduğumda aşağılayıcı incitici hakaret içeren kelimeler duymaktayım.Sorulan bir sorunun cevabını asla ama asla dinlememekte,sürekli kendi konuşup(yine hakaret vari) iştediği şekilde konuşmayı bitirmektedir.İşyerinde 10 aydır,İnsan Kaynakları ve İdari İşler Sorumlusu olarak hizmet vermekteyim.İşimi çok seviyorum ama hergeçen gün tükendiğimi ve aynı heyecan ile işe gelmediğimi farkediyorum.Mesleğime daha derin yaralar vermeden yardımınızı rica ediyorum.
    Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


4 − üç =

Sorunuz mu var?