0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

Soyadı Değiştirme Davası

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Soyadı Değiştirme Davası 2017 Ücreti Maliyeti Avukatı Süresi Soyisim değişikliği

Soyadı herkesin öz adından sonra yer alan ve kişinin ailesini ayırt etmeye yarayan isme denmektedir. Bu isim aileleri birbirinden ayırt etmek için kullanılır. Soyadı yasası gereği her Türk’ün soyadı alma zorunluluğu vardır ve her doğan çocuk babasının ailesinin soyadını taşır. Soyadı doğum ile kendiliğinden kazanılır. Rütbe, memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle ahlaka aykırı ya da komik soyadlarının kullanılması yasaklanmıştır. Soyadları Türkçe olmak zorundadır. Haklı nedenleri olduğunda tam ehliyetliler soyadı değiştirme davası açabilmektedir. Sınırlı ehliyetsizler ise bu kişiye sıkı sıkıya bağlı hakkını kanuni temsilcileri aracılığı ile kullanabilecektir. Tam ehliyetsizlerin soyadı değiştirme davasını açması kural olarak kabul edilmemiştir. Ancak çok önemli bir sebebin varlığı halinde açılabilir. Haklı sebebin neler olduğuna hâkim karar verecektir. Bu konuda hâkime takdir yetkisi tanınmaktadır. Hâkim kişinin sosyal, ekonomik, psikolojik ve ailevi menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Mevcut mevzuatça dava açılmaksızın herhangi bir kuruma başvuru ile soy isim değişikliği mümkün değildir.

Soyadı Değiştirme Sebepleri

Soyadı değiştirmek isteyen biri için haklı sebeplerin varlığı kanunda belirlenmemiş olup hâkimce takdir edileceğini belirttim. Buna göre;

 Komik ve küçük düşürücü anlamlar içerip kişinin itibarını zedeleyecek nitelikte olan,

Telaffuzu veya yazımı ciddi anlamda güç olan,

Kişinin yabancı olduğu izlenimi doğuran,

Soyadının kullanıldığı yörede kötü ün ile tanınan bir ailenin üyesi olduğu imajı yaratan,

Milli kültüre, örf âdete uygun olmayan,

Güncel yaşamda yanlış anlamalar doğurma ihtimalinin yüksek olan soy isimleri haklı neden oluşturabilmektedir.

Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır

Milli kültüre, örf adetlere, ahlaka ve adaba aykırı olmayan bir soyadı belirlemek şartıyla davacı istediği soy ismi dava dilekçesinde belirtebilir. Söz konusu dava asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Dava herhangi bir süreye bağlı değildir. Şartlarını taşıyan herkes soyadı değiştirme davasını açabilir. Bu soyadı değiştirme davası birden fazla kez açılabilecektir. Vekil aracılığıyla yürütme zorunluluğu yoktur, kişi kendi başına da bu davayı açabilecektir. Ancak bir kez açılabilen bu davada olası aksaklıkların önlenmesi için vekil aracılığıyla yürütülmesinde yarar vardır. Vekil ile işlemler takip edildiği müddette davacının duruşmada hazır bulunması zorunlu değildir. Dava açıldığında nüfus kayıtları getirilir ve tanıklar dinlenir. Zorunlu olmasa da hâkim takdir ederken tanıkların etkisi olacaktır. Nüfus müdürü soyadı değiştirme davasında hazır bulunur. Cumhuriyet Savcısı da kimi durumlarda hazır bulunabilir. Mahkeme kararını verdiğinde temyiz edilmez ve karar kesinleşirse hüküm mahalli bir gazetede ilan edilir ve nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürü kaydı işler ve kişi yeni kimliğini gidip alabilir. Davacı taraf evliyse karısı ve velayeti altındaki çocuklarının soyadları da değişir. Dava mahkemenin iş yükü ağırlığa göre farklı sürelerde sonlanabilir. Ancak usulü eksikliklerin bulunmaması ve dosyadaki bilgilerin yeterliliği ile tek celsede bitmektedir.

Soyadı Değiştirme Davası Ücreti

Soyadı değişikliğinde merak edilen hususlardan birisi de bu hukuki sürecin maliyeti gelmektedir. Dava süreci içerisinde yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri ile birlikte gazete ilan ücretleri… gibi bir çok gider yer alır. Soyadı değişikliği ücreti hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

5.00 avg. rating (75% score) - 3 votes

4 cevap

  1. F.G.M.Z dedi ki:

    Merhaba,

    Yazinizda “Soyadları Türkçe olmak zorundadır. ” demissiniz, bildigim kadariyla anayasainin 2525 3. maddesinde de yabanci irk ve millet isimlerinin soyadi olamayacagi ifadesi geciyor. Buna ragmen yaptipim yabanci biriyleevlilik sonucu nufus memurlugu israrla bana yabanci siyadi verdi. Yabanci olarak algilanmamak icin Kendi soyadimi yabanci soyadimin onunde tutuyorum ama yine de turk kimligimi gizliyorve hatta suriyeli multecilerin yogun oldugu su durumda multeci gibi algilaniyorum. Bu yetmiyormus gibi hic esi benzeri olmayan bir sekilde su anda soyadim 3 kelimeden olusuyor. 1 kelimekendi soyadim, 2 uzun kelime ise esimin yabanci soyadi. Telaffuz etmesini gectim, 3 soyadi hic karsilasilan bir durum olmadigi icin herhangi bir islemde son iki kelimeyi soyadim olarak yazip kendi kizlik soyadimi ismim zannediyorlar. her defasinda izah yapmaktan yoruluyorum. Kendime ait hissetmedigim, turk soyumu golgeleyen, turkce olmayan bir soyadini tasimaya mecbur muyum? yasalar burada birbiriyle celismiyor mu? Dava acmadan nufus mudurlugune anayasa 2525 3. maddesini gostererek sadece kendi kizlik soyadimi alamaz miyim? Tesekkur ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


− üç = 3

Sorunuz mu var?