0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

Suça Teşebbüs ve Gönüllü Vazgeçme

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

Suça Teşebbüs, Suça Teşebbüsün Cezası, gönüllü vazgeçme

Ceza Kanunu bir kişinin suçu işlemeye başladığı fakat elinde olmayan sebeplerle suçu tamamlayamaz ise suça teşebbüs ile sorumlu tutulur.  Suça teşebbüsün cezası söz konusu ceza kanununda belirlenmiştir. Buna göre suçun ağırlığına göre ağırlaştırılmış hapis cezaları 13 yıl ile 20 yıl arasında, müebbet hapis cezaları 9 yıl ile 15 yıl arasında hapis ile cezalandırılmaktadır. Diğer yandan suçun cezasının ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet olması dışında olması durumunda ise, söz konusu suçun cezasının dörtte birinden üçte birine kadar indirim yapılır.

Suça Teşebbüs TCK 35. Madde

Ceza Kanununun 35. Maddesinde teşebbüs fiili ve bu fiilin sonuçları açıkça ifade edilmektedir. Buna göre teşebbüs eden kişilerin yasal sorumluluğu, suça teşebbüs nedeniyle alınacak cezalar, Ceza Kanununun 35. Maddesinin 1. Fıkrasında ve 2. Fıkrasında belirtilmiştir.

Suça Teşebbüsün Cezası Ne Kadardır?

İşlenmesi planlanan suç ile ilgili olarak bu suça ilişkin elverişli hareketler ile doğrudan icraya başlayıp elinde olmayan sebeplerle suçun tamamlanamaması durumunda kişi, suça teşebbüsten sorumlu tutulmaktadır. Bu husus, Ceza Kanunu 35. Maddenin ilk fıkrasında açıkça ifade edilmiştir. Suça teşebbüs halindeki kişi, ortaya çıkacak zarar ya da tehlike gö önüne alınır. Suçun işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet alacak ise, teşebbüsten alacağı ceza 13 yıl ile 20 yıl arasında ceza alacaktır. Eğer ki suçun işlenmesi durumunda alınacak ceza müebbet ise, teşebbüsten alacağı ceza 9 yıl ile 15 yıl arasında olacaktır. Diğer durumlarda ise, suçun gerektirdiği cezanın ¼’ü ile ¾’ü arasında bir indirim şeklinde teşebbüsten cezalandırılacaktır.

Suçtan Gönüllü Vazgeçme

Ceza Kanunu 36. Maddesinde, suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçen veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da suçun sonucunun gerçekleşmesini önleyen kişi, suça teşebbüs ile cezalandırılmaz. Fakat suç işlenirken tamamlanan kısım bir suç oluşturuyor ise, yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılmaktadır.

Suça Teşebbüs Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Teşebbüs eden kişiler için hukuki sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir. Zira gerek soruşturma gerekse de kovuşturma aşamalarında yapılacak hatalar alınacak cezaları doğrudan etkileyeceğinden, ceza avukatı aracılığıyla hukuki süreci yürütmek sağlıklı olacaktır. Fail açısından suça teşebbüs, gönüllü vazgeçme, suçu işleme hepsi birbirinden farklı savunma süreçlerini içereceğinden bu süreçlerin profesyonel yürütülmesi, olası hak kayıplarını önleyecektir.

5.00 avg. rating (50% score) - 1 vote

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


+ altı = 10

Sorunuz mu var?