Yurtdışında yaşayan ve yaptıkları evliliği yaşadıkları ülkelere bildiren Türk vatandaşlarının yurtdışında yaptıkları boşanma işlemleri Türk Hukuku’nda geçerli değildir. Bu vatandaşların yaptıkları boşanma işleminin Türkiye’de geçerli olabilmesi tanıma tenfiz davası adı verilen yeni bir dava açmaları gerekmektedir. Bu dava ile yurtdışında alınan mahkeme kararı Türkiye’de de uygulanabilir hale gelmektedir.
Tanıma tenfiz davası şekli bir dava olup ana esası yurtdışında yapılan boşanma işlemine ilişkin gerekli belgelerin toplanmasıdır. Bu belgelerin neler olduğu kanunda açıkça belirtilmiştir. Tanıma tenfiz davası açabilmek için kişi öncelikle yurtdışında aldığı boşanma kararının aslını veya kararı veren mahkeme tarafından onaylanmış fotokopisini edinmelidir. Orijinal olmayan veya verilen makam tarafından onaylanmayan fotokopiler tanıma tenfiz davasında kullanılamaz. Ayrıca alınan bu boşanma kararı kesinleştirilmelidir. Kesinliğin pratik hayatta anlamı yurtdışında mevcut nüfus kayıtlarına işlenmiş hale gelmesidir. Bunun için de taraflar davayı temyiz etmemeli veya temyiz etseler bile temyiz neticesinde kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Ayrıca bu kesinleşmiş mahkeme kararına taraflar “Apostille şerhi” dediğimiz bir şerh eklemelidirler. Apostille şerhi yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli hale gelebilmesi için gerekli olan bir mühürdür. Evrakın arka yüzüne işlenerek boşanma ilamı Türkiye’de geçerli hale gelir. Bu evrakların toplanmasının ardından yeminli bir tercüman tarafından noter onaylı veya konsolosluk onaylı olarak Türkçe’ye çevrilir. Bu haliyle artık Türkiye’de kullanılmaya hazır hale gelir. Bu evraklarında tek bir tanesinin dahi eksik olması halinde tanıma tenfiz işlemi yapılamaz. Bu nedenle evrak toplama aşamasında oldukça dikkatli olunmalı ve mümkünse uzman bir avukat denetiminde süreç yönetilmelidir. Evraklarınız ile ilgili ayrıntılı bilgi için iletişim formundan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ofisimiz kurucu ortaklarından Av. Tuğsan Yılmaz’ın konu ile ilgili röportajını aşağıda izleyebilirsiniz.
Normal şartlarda tanıma davası ile tenfiz davası farklı hukuki kavramlardır. Bir mahkeme kararının Türkiye’de dikkate alınması için tanıma davası açılması yeterlidir. Ancak karar içerisinde devlet kurumlarını hareket geçirilmesi gereken tarzda bir edim var ise –örneğin çocuğun velayeti, tazminat, nafaka, alacak vb.- bu halde açılması gereken dava tenfiz davasıdır. Zira belirttiğimiz üzere bu her iki dava da birbirinden farklı davalardır.
Tanıma tenfiz davası için yukarıda boşanma yönünden gerekli açıklamaları yaptık ancak bu davalar sadece boşanma kararlarını değil yurtdışında alınan bütün mahkeme kararlarını kapsamaktadır. Kişi yurtdışında aldığı tazminat kararlarını, nafaka kararlarını, alacak davalara ilişkin kararları, cinsiyet değiştirme davalarına ilişkin kararları, isim ve soyisim değiştirme davalarına ilişkin kararları Türkiye’de tanıtmak veya tenfiz ettirmek isterse bu davaları açabilir. Zira tanıma tenfiz davasından önce bu kararların Türkiye’de herhangi bir hükmü bulunmuyorken açılacak dava ile alınan kararlar sanki Türk Mahkemeleri’nden verilmişçesine bir anlam kazanır ve devlet kurumlarını harekete geçirir.
Tanıma Tenfiz Davası İle İlgili Soru Sormak İçin Hemen Tıklayınız!!
2 cevap
Avukat bey merhabalar. Kırgızistanda boşandım 1 ay önce. Bu dava için evrakları topluyorum ama apostille evrakını vermiyorlar burda bana. Böyle bir evrak yok diyorlar. Yardımcı olur musunuz
Merhabalar;
Tanıma tenfiz davaları için apostille şerhi en önemli şartlardan biridir. Ancak Türkiye yaptığı bazı uluslarası anlaşmalar ile kimi ülkeleri şerhten muaf hale getirmiştir. Kırgızistan bu ülkeler arasında yer almadığından apostille talebinize olumsuz cevap vermemeleri gerekmektedir. Size bu cevabı veren kurumdan uluslararası anlaşmanın örneğini isteyiniz. Bu halde size yardımcı olacaklardır.