
Türk Ceza Kanunu içerisinde ekonomi,sanayi ve ticarete ilişkin suçlar kapsamında yer alan tefecilik suçu söz konusu kanunun 241. ve 242. maddelerinde düzenlenmiştir. Ceza Kanunu kazanç elde etmek maksadıyla başkasına borç veren kişilerin hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılacağına hükmetmiştir.
Tefecilik Suçu Nedir?
Tefecilik suçu kanunda kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para verme olarak nitelendirilmiştir. Belirli bir faiz karşılığında birisine para verilmesi, kar elde ederek başkasına borç para sağlanması… kanuna göre tefecilik suçu olarak adledilmektedir. Medeni kanunun 241. Maddesinde tefeci kazanç elde etme amacıyla başkasına para veren kişi, tefecilik suçu ise, bu davranışın sergilenmesi olarak anlatılmıştır.
Tefecilik Suçu Cezası Ne Kadar?
Tefecilik suçu işleyen bir kimse, kanuna göre iki yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Burada alınacak cezanın şiddetini belirleyecek olan hukuki sürecin nasıl yürütüldüğüdür. O nedenle uzman bir ceza avukatı ile tefecilik suçunun gerek soruşturma gerekse de kovuşturma aşamaları profesyonel bir şekilde yürütülmelidir.
Suç faaliyetinin tüzel kişilik ile yürütüldüğü durumlarda tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanır. Yani tefeciliğin tüzel kişi üzerinden yapıldığı durumlarda tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Kredi Kartı Tefeciliği – Pos Cihazı Tefeciliği
Tefecilik suçları kapsamında yer alan faaliyetler içerisinde en sık rastlanılan durumlardan birisi kredi kartı üzerinden yapılan kar amaçlı borç vermedir. Bu tür bir suçta uygulamalar oldukça çeşitlidir. Temel olarak kredi kartının yasal olmayan şekilde yapılandırılması söz konusu olmaktadır. Kredi kartından satış olmaksızın çekim yapılarak taksitlendirme uygulamaları, kredi kartına hileli satışlar… gibi faaliyetler tefecilik olarak nitelendirilir. Bu kişiler 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Faturalı Hat Üzerinden Kredi Tefeciliği
Faturalı hatlar üzerinden telefon almadan kanuna aykırı bir şekilde, kredi verdiğini iddia eden kişiler son dönemde özellikle sosyal medya üzerinden oldukça hızlı türemektedir. Bu tür faaliyetler, ceza kanununa göre kar amacıyla yapılan tefecilik faaliyeti olarak nitelendirilmektedir. Faturalı hat üzerinden kredi veren kişiler tefecilik faaliyeti yürütmeleri sebebiyle 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Konu ile ilgili olarak bizimle iletişim‘e geçebilirsiniz.