Birey öldükten sonra da hukuk sisteminin sujesi olmaya devam etmektedir. Ölümün ardından miras üzerinde kimlerin hak sahibi olduğunu belirleyen belgeye veraset ilamı denmektedir. Veraset ilamının bir diğer ismi mirasçılık belgesidir. Veraset ilamı 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesinde “Mirasçılık Belgesi” başlığı ile belirtilmiştir. Yasal mirasçılar mirasıbırakanın ölümünün ardından sulh hukuk mahkemesine veya noterlere başvurarak mirasbırakanın mirasçılarının tespiti için veraset ilamı çıkarılmasını isteyebilirler. 2011 yılında yapılan kanun değişikliği öncesinde veraset ilamı sadece sulh hukuk mahkemesinden talep edilebiliyorken yapılan değişiklik ile noterlere de bu yetki verilmiştir. Artık mirasçılar daha kısa süre içerisinde veraset ilamını almak için noterlere başvurmaktadırlar. Veraset ilamını noterden alabilmek için mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunmaması gerekmektedir. Yani mirasçılardan birinin yabancı ülke vatandaşı olması veya yurtdışında ikamet etmesi halinde noterler veraset ilamını düzenlememekte ve başvurucuları sulh hukuk mahkemesine yönlendirmektedirler.
Veraset ilamı Nasıl Çıkarılır?
Veraset ilamına başvuru süresi 1 aydır. Miras ile alakalı konularda kanunun öngördüğü süreler kesin süreler değildir. Kişi veraset ilamı çıkarmaya hakkı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine veya notere başvuru yaparak veraset ilamını alabilir. Veraset ilamını yasal mirasçılar veya atanmış mirasçılar alabilirler. Yasal mirasçıların veraset ilamını almaları için kimlik ibraz etmeleri yeterli iken atanmış mirasçılar bu haklarını noter veya mahkeme huzurunda ispat etmelidirler. Bu ispat bir ölüme bağlı tasarruf ile yahut vasiyetname ile yapılabilir.
Veraset ilamı içerisinde kimlerin mirasçı olduğu ve miras payları açıkça gösterilir. Mirasçılar bu belge ile mirasbırakanın menkul, gayrimenkul malları ile alacakları üzerinde miras payları oranında hak sahibi olurlar.
Veraset ilamına karşı itiraz her zaman mümkündür. Burada kanun bir zamanaşımı süresi öngörmemiştir. Veraset ilamının iptali için dava açmak isteyen kimseler bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yaparak bu yönde karar verilmesini talep edebilirler. Böyle bir dava açılmadığı sürece veraset ilamında yazan miras paylarının doğru olduğu kabul edilir ve büyün paylaşımlar veraset ilamında gösterildiği gibi yapılır. Bu karinenin iptali için yukarıda belirttiğimiz davanın açılması gerekmektedir.
Veraset İlamı İle İlgili Soru Sormak İçin Hemen Tıklayınız!!