Kripto paralar son birkaç yıl içerisinde oldukça popüler hale gelmiştir. Her biri farklı projeler doğrultusunda işlem yapacağını iddia eden bu kripto paralar özünde amaçları ile tamamen ilgisiz şekilde bir yatırım aracına dönüşmüştür. Kişiler ellerindeki birikimlerini arttırabilmek için başta bitcoin olmak üzere binlerce farklı kripto parayı alıp-satmakta, kaldıraçlı işlemlerle küçük birikimlerini yüzbinlerce dolar seviyelerine çıkarmaya çalışmaktadırlar. Kripto paraların yatırım hacimleri yüzlerce milyar dolarla ölçülmektedir. Kripto paraların bu kadar büyük bir işlem hacmine sahip olması ve ötesinde tahmin edilemeyecek oranlarda değer artış veya düşüler göstermesi nedeniyle kötüye de kullanılmaktadır. Günümüzde yüzbinlerce kişi çeşitli yöntemlerle kripto para dolandırıcılığı mağduru haline gelmiştir.
Kripto para dolandırıcılığı yapılırken son dönemde oldukça sık kullanılan yöntemlerden biri henüz bir borsaya girmemiş bir koinin ilk yatırımcılarından biri olma vaadinde bulunulmasıdır. Özellikle telegram ve whatsappp gibi toplu mesajlaşma uygulamalarında bir koinin piyasaya gireceği ve bu nedenle yatırım toplandığı ve piyasaya girmesi akabinde 10x, 100x gibi karlar sağlayacağı vaadinde bulunularak insanlar dolandırılabilmektedir. Kişi henüz bir borsada satışı olmayan bir koine ciddi yatırımlar yaparak para kazanacağı ümidine kapılmaktadır. Özellikle pancakeswap veya gate.io gibi platformlar üzerinden yapılan bu tür işlemlerde kişi henüz herhangi bir değeri olup olmadığını bilmediği bir koine önemli sayılabilecek miktarlarda yatırımlar yapmaktadır. ICO adı verilen ve Türkçe’ye ilk kripto para arzı olarak çevirebileceğimiz yöntemle bir şirket yahut şahıs piyasaya süreceğini iddia ettiği bir koinin fonlanması için halka arza benzetebileceğimiz bir yöntemle para toplamaktadır. Ancak son dönemde bu tür para toplama süreçleri %70 oranla kötüye kullanılarak kripto para dolandırıcılığına neden olmaktadır. Kişinin hesabına süreç neticesinde ya herhangi bir koin gönderilmemekte ya da gönderilen koinler ekonomik değer taşımamaktadır. Bu tür bir kripto para dolandırıcılığında suçun failini tespit edebilmek oldukça güçtür. Zira para takip edilemeyen cüzdanlara gönderilmekte ve yine aynı şekilde alınan koin takip edilemeyen cüzdanlar vasıtasıyla mağdura gönderilmektedir. Bu dolandırıcılık faaliyetinde fail sahte hesap veya telefon numaraları ile suçu işlediğinden kendisine ulaşmak oldukça güç bir hale gelmektedir
Neticeten kripto para dolandırıcılığı oldukça sık yaşanmakta olup kişiler yatırım yapıp para kazanacakları ümidiyle bir takım platformlara para göndermekte ancak karşılığında herhangi bir koin alamamakta yahut aldıkları koinin mali hiçbir değeri olmamaktadır. Bu Türk Ceza Kanunu bağlamında dolandırıcılık suçunun nitelikli halini oluşturmaktadır. Dolandırıcılık suçu hileli hareketlerle bir kişiyi aldatıp kendine yahut 3. Kişiye menfaat sağlamak olarak tanımlanabilir. Kripto para dolandırıcılığı sürecinde de suçu işleyen kişi çok para kazandıracağı vaadinde de bulunarak mağdurun özünde tamamen değersiz bir dijital veriyi satın almasını sağlamaktadır. Fail burada Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinin 1. fıkrasının f bendinde belirtilen bilişim sistemleri kullanılmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlemektedir.