0555 687 39 65
info@halilibrahimcelik.av.tr

İnternet Üzerinden Dolandırıcılık

Miras, Bilişim, Ceza, Aile ve İş Hukuku Avukatı

İnternet Üzerinden Dolandırıcılık, internet dolandırıcılığı suçu

Teknolojinin gelişmesi ve internetin hayatımızda daha fazla yer alması, dolandırıcılık suçunun farklı internet mecralarından gerçekleşmesine ve bireylerin internet üzerinden dolandırıcılık mağduriyeti yaşamasına neden olabilmektedir. Dolandırıcılık suçu son yıllarda sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Facebook, Twitter, instagram üzerinden ya da forum siteleri üzerinden dolandırılmak suretiyle internet kullanıcılarının mağduriyet yaşamaları oldukça sık karşılaşıldığı gibi bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık da çok sık karşılaşılan bir dolandırıcılık yöntemidir.

internet dolandırıcılığı suçu

İnternet Üzerinden Dolandırıcılık Suçunun Cezası

İnternet aracılığı ile yapılan dolandırıcılık suçunda yapılan eylem “nitelikli dolandırıcılık suçu” kapsamında yer aldığından  2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 5000 güne kadar da adli para cezası bu suç için Türk Ceza Kanunu’nda hükmedilmektedir. İşlenilen suçun şekline göre alınacak ceza 3 yıldan az olmamak kaydı verilebileceği gibi adli para cezası da 2 katına çıkabilmektedir. Bilişim sistemlerinin kullanılmasıyla yapılan dolandırıcılıklarda özellikle banka ve kredi kartlarından para transferi nedeniyle bireyler mağdur olmaktadır.

Facebook dolandırcılık, instagram dolandırıcılık, forum sitesi dolandırıcılık, sosyal medya dolandırıcılık, whatsapp dolandırıcılığı

Facebook, Twitter İnstagram veya Forum Sitelerinde Dolandırıcılık

Dolandırıcılar özellikle sosyal medya ve forum sitelerinde bir takım vaatler vererek mağdurları dolandırma yoluna gitmektedir. Bu vaatler kimi zaman ürün satışı olabileceği gibi kimi zamanda bahis ve iddaa üzerine olabilmektedir. İnternet sitelerinde yapılan dolandırıcılığa ilişkin yaşanılan mağduriyetlerin giderilmesi adına bireylerin bu konuda hukuki haklarını bilmeleri önemlidir. İnternet üzerinden dolandırıcılık mağduru kişilerin maddi ve manevi zararın giderilmesinin yanı sıra dolandırıcı kişilerin gerekli cezayı almaları adına atılacak adımların bilinmesi gerekir.

Bilişim Sistemleri Aracılığıyla Dolandırıcılık

Bilişim Sistemleri Aracılığıyla Dolandırıcılık

İnternet üzerinden gerçekleşen dolandırılmalar yalnızca yukarıda belirtilen yöntemlerle olmayıp diğer yöntemler ve bilişim sistemleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık suçlarında örneğin kredi kartı kopyalanması, banka bilgilerinin ele geçirilmesi, internet bankacılığı ile yapılan dolandırıcılık… gibi farklı yöntemler mevcuttur.

İnternet Üzerinden Dolandırıcılık

İnternette Dolandırıldım Ne Yapmalıyım?

İnternette dolandırılan bireyler için bu süreçte en önemli husus dolandıran kişilerin ulaşılabilir olmasıdır. Dolandırıcılar sahte hesaplar üzerinden faaliyetlerini yürüttükleri için bu oldukça zor olsa da hukuki sürecin uzman bir bilişim avukatı ile yürütülmesi maddi kayıplarınızın telafi edilebilmesini sağlarken diğer yandan sizi dolandıran kişilerin gerekli cezayı almalarına olanak sağlayacaktır.

5.00 avg. rating (100% score) - 2 votes

3 cevap

  1. cansu dedi ki:

    Merhaba,
    Twitterda denizbank müşterilerine 10 gb internet hediye ettiklerini belirten sahte banka linkine girip şifrelerimi girdim ve 4 bin lira param gitti, banka bir işlem yapmıyor, savcılık kararını bekleyin diyor.

    BDDK, TBB, Siber suçlar, CİMER her yerden yazdım ama sonuç alamadım ne yapabilirim?

  2. Gulten dedi ki:

    Protez dis alt us olarak gonderilecekti.Sadece ustu geldi faturasiz.Gelende kullanilamayacak kadar acayip,basit bir seydi. Mesajlastigimiz numaraya.bildirdim donmedilwr.tel.nu maralari sahte cikti.belliki dolandirildim.140tl.odedim. ne yapabirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


× üç = 9

Sorunuz mu var?